tiistai 8. lokakuuta 2013

"Jokaisen ihmisen tulisi tehdä kerran elämässään vallankumous"

Oon miettiny jo pitkään blogin perustamista,mutta kiireisenä lukiolaisena siihen ei oo tuntunu olevan koskaan aikaa. Nyt kuitenkin sain oikeen syyn alottaa tän blogin.

Tänään mulla alko ilmiö-kurssi joka kantaa tänä vuonna nimeä "Vallankumous". Ilmiö-kurssin tarkoituksena on yhdistellä ja hyödyntää eri oppiaineita ja lopuksi tehdään lopputyö. Tän blogin ideana on kerätä muistiin kurssin varrelta ajatuksia ja tietoa. Oon itseasiassa aika innoissani tästä jutusta ja ehkä mä viel keksin mistä sen lopputyön teen... :)

Ekalla tunnilla lähdettiin liikkeelle siitä,mitä valta on. Käsiteltiin valtaa yleisesti lähinnä nyt aluks filosofian näkökulmasta. F.Nietzsche on sanonut,että "Jokaisen ihmisen tulisi tehdä kerran elämässään vallankumous." Pohdittiin mitä tää 1800 -luvun lopulla vallankumousten kulta-aikana elänyt saksalainen filosofi tällä lausahduksellaan oikeen tarkoitti. Ehkä se ajatteli,että jokaisen pitäis tehdä sellainen sisäinen ja henkilökohtainen vallankumous? Että sillä valkankumouksella jokainen sais itselleen avoimen maailmankatsomuksen,tulis aidoksi ihmiseksi-omaks persoonakseen. Ehkä,mutta jokainen saa tulkita tän kyseisen lauseen omalla tavallaan. Mua kiehtoo toi ajatus sisäisestä-henkilökohtaisesta-vallankumouksesta :)

Meiltä kysyttiin,halutaanko me valtaa. Mun eka ajatus oli että ei,en mä haluu valtaa. Vallan haluamisesta tulee ekana mieleen ahneus ja itsekkyys-se kuinka liika valta vaan sokaisee ihmisen,kun me ollaan niin heikkoja. Sitten tajusin,että tottakai mä nyt haluun valtaa itseeni ja tietysti yhteiskunnan asioihin jotka koskee myös mua. Kuinka kauheeta oliskaan jos en sais päättää omasta elämästäni. Päädyin siis vastaamaan,että kohtuullinen valta yleensäkin sekä valta itseen olis tosi hyvä juttu...tää kysymys todellakin avas mun silmät:valtaa on kaikkialla ja melkeinpä jokainen käyttää sitä.

Vallalla on neljä muotoa:vaikutusvalta,joka tarkoittaa valtaa aikaansaada muutoksia ympäristössä,valta itseen (tätä Nietzche erityisesti painotti),joka tarkoittaa valtaa päättää omasta elämästään,struktuurinen valta joka on rakenteellista piilovaltaa,sekä väkivalta,joka voi olla henkistä ja fyysistä. Käytiin nyt ensin tarkemmin läpi vaikutusvaltaa. Se on vallan yleisin ja joissain tapauksissa näkyvin muoto. Vaikutusvaltaa on poliittista ja institutionaalista. Pohdittiin miten ja missä vaikutusvaltaa käytetään. Virallisesti demokraattisissa valtioissa poliittisen valtiollisen vaikutusvallan käytön pitäisi mennä niin,että valtaa käyttäisivät korkeimmasta alimpaan:Eduskunta,Hallitus,Presidentti(+virkamiehet) ja nämä kaikki valitsisivat valtion kansalaiset "Valta kuuluu kansalle"-tyyppisesti. Mutta onko asia nykyään esimerkiksi Suomessa näin? Ovatko kansalaiset tosiaan korkeimpia vallankäyttäjiä valtion asioissa tai yleensäkään missään? Nykypäivänä mediasta on tullut todella suuri vallankäyttäjä,jopa pelottavan suuri. Syrjäyttääkö se jo kansanvallankin? Ja jos ei vielä niin entä tulevaisuudessa? Pelottavinta median valta-asemassa on,että se käyttää paljon struktuurista valtaa esimerkiksi luomalla epäterveellisiä normeja. Mutta piilovallasta lisää myöhemmin :) Muita vaikutusvallan käyttäjiä ovat mm. Eu(+YK),suuryritykset/pankkilaitokset(=raha),instituutiot(esim. Kirkko) sekä yhteisöt/järjestöt.

Ohhoh taisin tosiaan vähän innostua-tuli aika pitkä teksti... :D
Mutta tässä oli nyt jotain alkuajatuksia,lisää tulossa mahdollisimman pian:)

Ida

0 kommenttia:

Lähetä kommentti